ARTPOD
ARTPOD d.o.o., Meljska c. 39, 2000 Maribor
T: 02 234 26 10, M: 051 619 618, E: info@artpod.si
Aktualno  |  Katalogi  |  Podjetje  |  Reference  |  Zaposlitev  |  Pogosta vprašanja
Navodila za vzdrževanje parketov

NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE PARKETNIH PODOV

 

Les je 100% naravni material z značilnimi tehnološkimi lastnostmi. Čim bolje poznamo njegove posebnosti, tem lažje je določiti kako z njim pravilno ravnati in ga negovati.

 

v  Les kot naravni material diha. To pomeni, da les glede na pogoje okolja iz svoje okolice črpa vlago ali jo vanjo oddaja.

v  Pri spremembi klimatskih pogojev v okolici se spremeni tudi vlažnost zraka in pojavi se nabrekanje ali krčenje, kar imenujemo »delovanje« lesa.

v  Posledica delovanja lesa so dimenzijske spremembe tal, ki posledično lahko povzročijo razpoke v spojih ali izbokline

v  Tipična lastnost lesa so barvna odstopanja, ki so različna pri vsakem drevesu in za vsako področje rasti. Zato so možne barvne razlike znotraj posamezne proizvodne serije ali med različnimi serijami.

v  Načeloma teh lastnosti ne smemo obravnavati kot negativne, ampak zgolj kot značilnost lesa, ki je naravni material.

 

Preventiva:

·         Parketne površine zaščitite pred peskom, kamenčki in vodo. Priporočamo lovilnike nesnage oz. predprostor kjer se očisti osnovna umazanija.

·         Namestite podstavke iz klobučevine pod stoli in mizami. Pohištvo in druge predmete notranje opreme nameščajte previdno.

·         Zaradi sončnega sevanja prihaja do značilnih sprememb v barvi lesa, ki so odvisne od intenzivnosti virov svetlobe.

·         Stole s kolesi je potrebno opremiti s standardnimi, mehkimi kolesi (tip W). Priporočamo uporabo ustreznih zaščitnih podlog.

·         Idealna klima za dobro počutje človeka in prav tako parketov je približno 20oC in 50% relativne zračne vlage.

·         Priporočamo da v kurilni sezoni prostor večkrat na hitro prezračite. Daljše zračenje pozimi povzroči še dodatno znižanje že tako nizke vlažnosti v prostoru, zaradi česar v lesu nastajajo razpoke.

·         V kurilni sezoni v prostor namestite čim več virov vlage, priporočamo uporabo vlažilcev.

·         Izogibajte se velikim nihanjem prostorskih klimatskih pogojev.

 

Kdaj je potrebno čiščenje?

 

  • Redno čiščenje ali čiščenje za vzdrževanje izvajajte vedno takrat ko so tla umazana. Pri tem najprej s pomočjo omela, ščetinaste krtače ali sesalnika za prah odstranite grobo umazanijo. Umazanija v obliki prašnih zrnc in kamenčkov povzroči praske na površini in jo je zato potrebno takoj odstraniti.
  • Drobnejšo umazanijo ali prah lahko odstranite z rahlo navlaženo metlo ali krpo. V vodo dodajte ustrezno čistilo za to vrsto obdelane površine. Tal ne polivajte z vodo.

 

 

Nega površin:

 

Loščilo Proactive+ Polish na vodni osnovi je posebej razvit proizvod za nego rahlo sijajne oziroma mat izvedbe parketa. 30-40 ml loščila na m2 nanesite na površino nerazredčenega v tankem in enakomernem sloju, ter ga na hitro porazdelite s pomočjo primernega navlaženega pripomočka. Delovnega sredstva, navlaženega z loščilom, ni dovoljeno uporabljati na že posušenih delih površine, saj lahko nastanejo lise. Prekomerne količine loščila ali luže takoj odstranite. Pri temperaturi prostora 20oC in zračni vlagi 50% ter ob zadostnem prezračevanju je površina pripravljena za uporabo po cca. 30 minutah. Nego z loščilom v privatnih prostorih uporabljajte po potrebi oz po vsakem temeljitem čiščenju.

 

Čiščenje površin s čistilom Proactive+ Cleaner:

Pri tem pH nevtralnem čistilu gre za visoko koncentrirani proizvod za čiščenje, ki ga po potrebi uporabljajte na naslednji način:

  • Redno čiščenje: približno 100 ml na 10 l vode za 100m2
  • Temeljito čiščenje: 1-2 l na 10 l vode

 

Pri rednem čiščenju navlažite čistilno metlo ali bombažno krpo. Površine ne smete polivati. Dele ki so močneje umazani ročno očistite s pomočjo bombažne krpe ali spužve. Redno čiščenje izvajajte po potrebi oz. 2-3 krat mesečno.

 

Temeljito čiščenje v primeru da so na tleh opazne grde plasti negovalnih sredstev in so tla močno umazana, prepustite strokovnjaku. Nato površino obrišite s čisto vodo, s čimer odstranite ostanke čistila, temeljito jo osušite in ponovno nanesite loščilo. Temeljito čiščenje izvajajte po potrebi oz. 1-2 krat v roku 24 mesecev.

 

Prva pomoč za vaš parket

 

Kaj se je zgodilo?

Rešitev

Vlažni čevlji, polita tekočina ali prevrnjeno vedro

Hitro obrišite z vlažno, dobro ožeto krpo ali bombažno krpo in osušite

Črte od podplatov čevljev, žvečilni gumi, sprijeta umazanija, osušene tekočine, maščoba ali olje

Čiščenje s čistilom Promatt Cleaner

Pojav rahlih razpok

Prilagodite klimo glede na priporočila

Manjše praske

Nanos loščila Promatt polish

Globoke praske, vdrtine

Tla s svojo površino so glede na uporabo podvržena naravni obrabi. Za obnovo tal se obrnite na vašega strokovnjaka

 

 

Garancijo izdajamo samo za tovarniško nameščeno zgornjo plast lesenega poda in le v primeru, če sistem za nego parketa Weitzer pravilno uporabljate.

© 2023 ARTPOD. Vse pravice pridržane.             NAVDIH.NET - Izdelava spletnih strani